dimarts, 11 de febrer del 2014

Comparativa Strava vs Endomondo

Aquesta és una comparació quantitativa  de 2 "apps" que faig servir per publicar els meus entrenaments i curses, l'Endomondo i l'Strava,. No entraré en el detall del disseny de les aplicacions, les estadístiques, etc..., només compararé les mesures d'un dia d'entreno. El Garmin connect l'he fet servir com a extra.

Evidentment aquesta comparativa s'hauria de fer amb diferents condicions i conexent una mica com funcionen les apps per dintre però tampoc és la meva intenció fer un llibre.

No se si és la millor manera de fer-ho, però la comparació està feta de la següent manera.

M'enduc el garmin i el móvil amb les apps de l'endomondo i l'strava iniciades. Un cop acabada la ruta, cada aplicació publica les dades que el GPS del mòbil ha anat guardant a una plana web. Paral·lelament també pujo a les dues webs el track que tinc del GPS del rellotge per poder comparar els dos receptors.
Les dades del Garmin connect només venen del GPS del rellotge, però hi ha una opció d'afegir correccions d'elevació, suposso que això bàsicament consisteix en canviar les elevacions que venen del GPS del rellotge per elevacions que google té als seus mapes.

Aquí la taula comparativa. Em centraré bàsicament en els desnivells. 
Les calories les he ficat però no en tinc ni idea de com analitzar-ho.

Dades webDesnivell PositiuDistànciaCalories
Endomondo GPS mòbil570 m15.37 km1328 kcal
Strava GPS mòbil683 m15.5 km1771 kcal
Endomondo GPS rellotge498 m15.17 km917 kcal
Strava GPS rellotge539 m15.2 km1621 kcal
Garmin correccions off539 m15.17 km917 kcal
Garmin correccions on804 m15.17 km917 kcal

Hi ha una diferència important als desnivells positius. Sembla que l'endomondo sub-estima el desnivell, tant pel GPS del móbil com pel rellotge. El de Garmin amb les correccions  aplicades té un error perquè al principi del track i ha un punt que s'ha anat massa.
El GPS del rellotge indica uns 100 metres menys de desnivell que el GPS del móbil.

Durant l'entreno he pujat al Turó d'en Segarra que em serveix de referència extra per tal de fer una mesura puntual absoluta dels errors.

Dades webAlçada Turó d'en Segarra (326 m)Error (m)
Endomondo GPS mòbil371 m-45
Strava GPS mòbil308 m18
Endomondo GPS rellotge274 m52
Strava GPS rellotge274 m52
Garmin corrections off271 m52
Garmin corrections on309 m17

Els dos que més s'aproximen a la mesura que surt a la wikipedia són l'Strava amb el GPS del mòbil  i el Gamin amb les correccions d'elevació activades.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Les grans diferències em fan pensar que cadascuna de les webs fa servir diferents mètodes  així que decideixo exportar els 3 tracks en format .gpx i importar-los al Google Earth i fer el mateix exercici.

Obrin els fitxers gpx, el de l'endomondo conté només 706 punts mentre que el fitxer de l'strava té 3675. Per la seva banda, el del garmin connect en té 2265 punts. Cada punt conté informació de latitut, longitut i elevació. Les latituts i longituts dels fitxers de l'endomondo i l'estrava tenen 6 decimals mentre que el fitxer del garmin tenen 15.

Aquesta és la comparació del que surt al Google Earth:

Google EarthDesnivell PositiuDistànciaMàx pendentAlçada Turó d'en Segarra (326 m)
Endomondo GPS mòbil884 m15.5 km40.1 %324 m
Strava GPS mòbil843 m15 km40.7 %324 m
Garmin Connect GPS rellotge841 m15.1 km41.2 %325 m

Ara si que els desnivells s'asemblen més i tot quadra més.
Tot i així l'strava s'assembla molt més al garmin que no pas el'endomondo.


Mirant els differents tracks el que esperaria és que el verd (endomondo) i el vermell (strava) fossin més o menys iguals entre si i el (blau) garmin tingués més diferències amb aquests dos.

Turó d'en Segarra.

En aquesta imatge es veu perfectament que l'strava (vermell) i l'endomondo (verd) segueixen pel camí mentre que el garmin (blau) va uns metres desviat a l'esquerra.

Un altre fet curiós que s'intueix en aquesta imatge és que l'endomondo sembla tenir menys punts que l'strava. Aquest efecte es pot veure clarament a una zona de corves. La línia vermella segueix molt millor la corva que la verda que sembla més segmentada.


En aquesta zona sembla que el GPS del rellotge funciona una mica millor que el GPS del telèfon i segueix més fidelment el camí.

Conclusions

L'endomondo utilitza menys punts que l'strava i per tant els valors que dona de desnivells acumulats i distància total són menys precissos. 

Això pot ser beneficiós si per exemple el GPS que feu servir no es gaire fiable, i els error puntuals de cada mesura són grans (pot ser per malfuncionament del GPS, per tenir interferències d'edificis dins d'una ciutat, per mal temps...). Llavors l'Endomondo al fer promitjos donarà informació més acurada de la ruta perquè l'error quedarà promitjat també. En canvi si el vostre GPS funciona bé, l'Strava us donarà millor resolució espaial al tenir més punts que l'Endomondo.

A l'hora d'escollir entre Endomondo o Strava doncs no em puc decantar per cap de les dues encara. Aquestes apps són moltes coses més a banda de ensenyar amb més o menys precisió la informació que carreguem en elles. Un altre dia miraré de fer la comparació de les possibilitats de cadascuna de forma més qualitativa que quantitativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada